POLIKLINIK PENAWAR

pusat perubatan keluarga anda..

Info Kesihatan

Kadar Denyutan Jantung dan Risiko Koronari

Posted on December 17, 2009 at 10:18 PM

Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa kadar denyutan nadi yang tinggi pada waktu berehat mungkin berkaitan dengan lebih risiko penyakit jantung koronari.


Samada perkaitan ini sama bagi kedua-dua jantina, atau hanya untuk lelaki belum diketahui.


Kini terdapat data yang membuktikan kaitannya pada wanita. Kajian melibatkan 129,135 wanita “postmenopausal” (putus haid) di AS dengan jangkamasa kajian 7.8 tahun.


Didapati bahawa kadar denyutan nadi melebihi 76 denyutan seminit pada waktu berehat berkait dengan kenaikan ketara sebanyak 26% risiko serangan jantung, berbanding dengan kadar denyutan kurang dari 63 denyutan seminit. (BMJ 2009;338:577-580)

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

2 Comments

Reply shima ejil
10:33 AM on October 24, 2011 
asallamualaikum shima ingin mengagu masalah shima yang sekian lama semasa umur shima 15 tahun lagi sampai sekarang umur shima 19 tahun,??., masalah shima yelah.. haid shima tak teratur..!!, kejap 2 bulan kejap 5 bulan 7 4 bulan dan sekarang 9 bulan..?? shima pun takut.., apa ke penyakit shima ini betul betul bahaya dan serius..
Reply Sweety
12:14 AM on March 30, 2013 
sy ada satu soalan di sini ya..jika seorang perempuan bertindak menelan lebih dari 7biji,apakh kesan dan risiko yg akan dihidapinya..?apakah dia berpeluang utk hamil,dan jika ya,apakah akan memberi kesan kpd bakal bayi 2 kelak..?

Share on Facebook

Share on Facebook

Quote of the Day

Quote of the Day

Realtime Clock

Webs Counter